A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekért
Munkatársak
Wirtz Ágnes
a kuratórium elnöke

Művészettörténész vagyok. Diplomám megszerzése után sorra jártam az óvodákat és iskolákat: a gyerekek és egy diavetítő segítségével életre keltettük, majd mesélésre bírtuk a régi mesterek festményeit. Később ezekből a gyerekekből gyerek-idegenvezetőket képeztem, akik saját szavaikkal mutatták be –kicsiknek és nagyoknak – az 1200 éves Aacheni Dómot. Az épületről egy gyerekeknek szóló könyv is született.

Párommal, és kislányommal a szívem alatt költöztünk haza Magyarországra 2006-ban. 2010-benhoztuk létre a Meseközpont Alapítványt, amelynek 2014 januárja óta vagyok a vezetője. A képek mellett felfedeztem a mesék világát, és ma is a mesélő képekkel foglalkozom. Nagyon szeretek játszani és élni, természetesen mindezt a gyerekekkel együtt a legjobb csinálni.

Marton Krisztina
operatív vezető

Háromgyerekes édesanya vagyok, a Corvinus Egyetemen végeztem közgazdászként. Munkatapasztalatom nagyon színes, pályám elején a pénzügyi szektorban dolgoztam, majd egy energetikai cég gazdasági vezetőjeként, később pedig üzletfejlesztési tanácsadóként tevékenykedem. Szervezetfejlesztőként rosszul működő vállalatokból igyekeztem jól működő vállalatokat faragni; sok nagy cég stratégiájának, üzleti terveinek, értékesítési szervezetének vagy működési hatékonyságának fejlesztése kötődik hozzám.

Jelenleg a legfontosabb célom, hogy a Meseközpont szakmai tevékenységéhez a lehető legbiztosabb alapot biztosítsam. Feladatom az Alapítvány teljes körű adminisztrációjának megszervezése, a pénzügyi tervezés és kontrolling, fejlesztési projektjeink vezetése, illetve irányításomban zajlanak pályázataink, munkaügyeink, és működnek létesítményeink.

Molnár Edit
gazdasszony

Eredeti végzettségem szerint varrónő vagyok, de hamar a vendéglátás felé fordult az utam. Dolgoztam szakácsként, felszolgálóként, míg aztán megnyílt a Meseközpont Paloznakon. A kezdetektől itt vagyok, gondoskodom a Tündérkertről és az Óperenciásról, hogy minden rendben és tisztán álljon a gyerekek és a felnőttek rendelkezésére. Ha a gyerekek itt vannak, az ételt is én teszem az asztalra. Mindig nagyon várom, hogy megérkezzenek, és láthassam a felszabadult játékot, az elmélyült alkotást, a vidám étkezéseket.

Szabadidőmben szívesen vagyok a kertünkben, figyelek a virágainkra, a kis halastóra, és nagyokat sétálok a dimbes-dombos falunkban a kutyámmal.

Nagy Bandi
madárgondozó

Ifjúkoromban bejártam a környező falvakat (Lovas, Felsőörs, Balatonfüred, Paloznak), és házak építésénél, kertek kialakításánál segédkeztem. Amikor a Meseközpont épülni kezdett, már itt voltam, és bontottam, fugáztam, kerítést festettem. A madarak gondozását 2012-ben vettem át. Eleinte nem sokat tudtam róluk, de ahogy telt az idő, egyre jobban megismertem őket, és a róluk való gondoskodás csínját-bínját.

Amióta madarakkal foglalkozom, megtanultam csendben lenni, és figyelni. Most már tudom, melyik madár mit csinál, hogyan etetik egymást, hogyan védik a saját családjukat, területüket, és hogyan kedveskednek egymásnak.

Bavalics Laura
vezető óvodapedagógus

Alap végzettségem szerint óvodapedagógus vagyok. 1995-óta foglalkozom óvodás korú gyerekekkel és szüleikkel. Hiszem, hogy minden gyermekhez egyéni út vezet. Ezért is tartottam fontosnak már a pályám kezdetén, hogy módszertani eszköztáramat bővítsem. Így lettem Fókusz tréner, majd gyógypedagógiai asszisztens. Később játékmentor, drámapedagógus. Az elmúlt húsz évben több különböző típusú nevelési intézményben dolgoztam, hazánkban és a tengeren túl. Részt veszek a pedagógus képzésben oktatóként és mentorként.

2014- ben csatlakoztam a Meseközpont Alapítvány csapatához, először, mint önkéntes mesélő. Jelenleg az óvoda létrehozásának útját terelgetem, mint szakmai vezető. Álmom egy olyan óvoda létrehozása, ahol minden gyerek és család megtapasztalhatja az elfogadást és megtalálhatja a saját hangját.

Szécsi Erik
táborok, foglalkozások vezetője

Pszichológiát és pedagógiát végeztem, de ettől a területtől különböző gyermekpszichiátriákon szerzett tapasztalat után elfordultam. Öt évet töltöttem el HR területen, amikor egy tréner képzés keretében megismerkedtem az élménypedagógiával. Innentől minden energiámat arra fordítottam, hogy megismerkedjek a tapasztalati tanulással és az Élményakadémiával együttműködve, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel, roma telepi fiatalokkal, gimnáziumi osztályokkal és nemzetközi csoportokkal dolgozhattam együtt. A BME-n pedig hallgatók számára nyújtottam élményalapú személyiség – készségfejlesztő, valamint munkavállalásra felkészítő képzéseket.

Hiszem, hogy minden fiatalban ott van az a tulajdonság, amit tovább fejlesztve, kiaknázva egy önmagát elfogadó, saját lábán és az élet viszontagságai között ügyesen lavírozó, önmegvalósító felnőtt lehet.

Célom, hogy olyan foglalkozás- és táborstruktúrát alakítsak ki a Világszép Alapítványnál, ami segít megtalálni a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak saját örömük forrását.

Borsos Rita
humán erőforrás szakember

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem, angol szakon. Pályám először a humán erőforrás menedzsment felé kanyarodott: kezdetben egy kisebb, majd egy nagyméretű multinacionális cégnél dolgoztam ezen a területen. Ezután egy újabb váltás következett: a gyermekeimmel otthon töltött időszak. Ezeknek az éveknek köszönhetően vált újra a mindennapjaink részévé a mesékben rejlő varázslat, és ekkor nyílt lehetőségünk megtapasztalni a bennük megbújó gyógyító erőket is. A Meseközpontban pedig számomra új, izgalmas, és egyben egyedülállóan szép módon fonódik össze a gyerekek és a mesék világa.

Tarcsa Tímea
mentor-program vezető

Kanyargós utat járva találtam meg a hivatásom: zenésznek indultam, művészettörténetre váltottam, végül történelemtanár és család- és gyermekvédő lett belőlem. 2016-ban szereztem meg a diplomámat az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán. A Meseközponttal egyetemi éveim alatt ismerkedtem meg, és már akkor csodálattal tekintettem az itt zajló munkára. Örömmel tölt el, hogy ma már a Meseközpont munkatársaként segíthetem az alapítvány küldetését.

Jelenleg a Meseközpont szárnyai alatt felcseperedett kamaszok mentorálása a feladatom. A munkám nagyon mozgalmas, mindig új helyzet elé állít, amit nagyon élvezek.

Potyondi Rita Linda
projektkoordinátor

Sokáig kulturális menedzserként szerettem magamat definiálni, de aztán rájöttem, hogy a lényeg, hogy olyan területen dolgozhassak, ami érdekel, és amivel segíthetem mások munkáját, megkönnyíthetem a célcsoport életét és élményekhez juttassak másokat. Szeretek projektekben gondolkodni, dolgozni. Jelenlegi munkám a Világszép Alapítványnál is ilyen jellegű: koordinátorként kisebb-nagyobb projekteket bíznak rám, a pár hetes időtartamútól az akár egy éven át tartóig. Legfőképpen pályázatokkal és az új, Hűvösvölgyi úti központunk építkezésével kapcsolatos feladatok tartoznak hozzám.

Hiszek benne és fontosnak tartom a közvetlen kommunikációt, szeretem a kérdéseket, biztos azért mert alapvetően magam is kíváncsi természet vagyok.

Szeretem, hogy a Világszép Alapítványnál széles körben tudjuk megbeszélni a kisebb-nagyobb témákat, kikérjük egymás véleményét.  

 

Zalka Csenge Virág
szakmai munkatárs

Csenge 2006 óta hivatásos nemzetközi mesemondó. Magyarul, angolul és spanyolul mesél, leginkább hagyományos történeteket (népmeséket, mítoszokat, eposzokat). Magyarországra távoli tájak történeteit hozza el, míg külföldi rendezvényeken a magyar meséket népszerűsíti. Mesemondó mesterdiplomáját és Kulturális Tanulmányok doktori fokozatát az Amerikai Egyesült Államokban szerezte. A mesemondás gyakorlatáról szóló kötete, Mesemondók márpedig vannak címmel, 2016-ban jelent meg a Pont Kiadó gondozásában.

Csenge 2017 augusztusában csatlakozott az Alapítvány munkájához; elsősorban az önkéntes mesélők képzésével és mesetárak, mesegyűjtemények válogatásával foglalkozik.

Tihanyi Katalin
szakmai asszisztens,
programkoordinátor

Magyar és filozófia szakon végeztem az ELTE-BTK-n bölcsészként és tanárként. Amellett, hogy egy folyamatban lévő PhD képzés miatt a filozófia is az életem fontos része maradt, az elmúlt évek során az oktatás illetve a gyerekek ügye is a szívügyemmé vált.

2016 tavaszán csatlakoztam a Meseközpont Alapítvány csapatához. Munkánk egyszerre inspiráló és rengeteg kihívással teli. Fontos számomra, hogy kommunikációs és szervezési feladataim mellett a táborokban és a műhelyeken személyesen is foglalkozni tudok a gyerekekkel. Az, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban felnövő fiataloknak támpontokat és élményeket tudjunk adni, egy olyan cél, ami mellett teljes valómmal el tudok köteleződni.

Tóth Rita
óvodapedagógus

2015-ben végeztem óvodapedagógusként Budapesten. Ezután szerettem volna még jobban elmélyíteni pedagógiai szaktudásomat, ezért tanulmányaimat a neveléstudományi mesterképzésen folytattam, ahol 2017-ben neveléstudományi bölcsészként végeztem.

Hálás vagyok, hogy egyetemi tanulmányim alatt egy olyan családi napköziben dolgozhattam, ahol sokféle pedagógiai módszert láthattam, és nevelési módot megtapasztalhattam. Mindezek nyomán megfogalmazódott bennem szakmai hitvallásom: a nevelés szeretet, melyből akkor tudok másoknak legtöbbet adni, ha mindenkit úgy szeretek, ahogyan az neki a legjobb.

Szeretném, ha a Pendula olyan hely lehetne, ahol mindenki a számára legkifejezőbb módon részesülne a legtöbb szeretetetben és elfogadásban.

2015 óta dolgozok együtt a Meseközpont lelkes csapatával.

Nováczki Ágnes
pedagógiai asszisztens

Nyolc éve kezdtem integráló óvodában dolgozni, csoportos dajkai feladatokat láttam el. Ebben az időszakban végeztem el a pedagógiai asszisztens képzést. Munkám során gyermekközpontú, szakmailag jól képzett óvodapedagógusok mellett szereztem gyakorlatot. Fontosnak tartom, hogy minden gyermek az önfeledt játék és a mese segítségével tapasztalja meg az elfogadást az emberi és környezeti értékeket és ezen keresztül találhassa meg önmagát. Nagy öröm számomra, hogy a Pendula óvoda szakmai csapatához tartozhatok.

Mesélő önkéntesek
Budapesten

Bakó Katalin

Barzsó Judit

Bavalics Laura

Bumberák Maja

Csík Zsófia

Csordás Katalin

Dienes Éva

Erdélyi Krisztina

Gregus László

Horváth Edéné Ági

Illés Szabolcs

Kopper Éva

Kormos Lilla

Kovács Ditta

Kusnyerik Emese

Laudan Edina

Lengyel Melinda

Montvai Mara

Osvárt Roxána

Sárvári Cecília

Simonyi Cecilia

Susánszky Anna

Szepsi Rita

Tóth Éva Mária

Vaspál Mátyás

Wirtz Ágnes

Mesélő önkéntesek
Miskolcon

Barta Mária Viola

Csordásné Gruber Gabriella

Draskóczyné Noémi

Ferencsik Istvánné Edit

Gyuris Gábor

Karlaki Orsolya

Lovászi Beatrix

Majorné Bencze Tünde

Uzsoki Zsóka

Zámborszky Eszter

Segítő szakemberek

Mindenki másképp, máshogyan, más módszerrel dolgozik, más-más úton jut el a gyerekhez.

Ami a Mesecsapat minden tagjában közös: a gyerekek feltétel nélküli elfogadása, tisztelete.

 

Táborvezetőink:

dr. Józsa Éva

Lentulay Edina és Török Gabriella

Bavalics Laura

Zámborszky Eszter

Wirtz Ágnes és Bajzáth Mária

a HelloWood csapata

Helmich Katalin (Mesemúzeum)

 

 

Tábori önkéntesek, segítő szakemberek:

Alföldi Róbert

Becska Zsóka

Bumberák Maja

Demeter Lilla

Dudás Lilla

Herczeg Adrienn

Kanjo Nadi

Keszler Kinga

Kovács Ágnes

Kovács Ditta

Kun Dóra

Mautner Zsófi

Neudold Júlia

Simonyi Cecília

Sulyok Eszter

Szepsi Rita

Tóth Rita