Bemutatkozik a Meseközpont

Paloznak

Paloznak a Balaton-felvidéken, Csopak tőszomszédságában terül el. A Meseközpont ennek a Hild-díjas falunak a határában, a hegyoldalra épült. A kétszárnyú kapun belépve egy hektárnyi területen találjuk az épületeket, a veteményes- és fűszerkertet. Sok a termő gyümölcsfa; szőlő, málna, eper és ribizli is szüretelhető. A felsőkertben fehér kövekkel kirakott patak és tavacska várja a pancsolni vágyó gyerkőcöket.

2015 nyarán épült a kert legmagasabb pontjára az Égigérő fa mesekilátó, a táborozó gyerekek álmai és a Hellowood építészeinek tervei alapján.  A fa tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra.

A legkisebbeket, hinta, játszótér, homokozó várja.

A telken három nagy épület áll: a Tündérkert, az Óperenciás és a Madárház röpdével.

Tündérkert

A földszinten egy tágas fogadóhelység, irodák és orvosi szoba található. A táborok során ez a rész a felnőttek birodalma, a megbeszélések helyszíne.

Az épület emeletéről, a Babzsákosból szinte az egész Balaton látható. Ebben a tágas teremben kényelmesen lehet játszani és beszélgetni, a színpad pedig a gyerekek előadásainak, produkcióinak terepe. Itt kerül sor a családi meseestekre, szakmai előadásokra, képzésekre is, a terem kb. 100 fő befogadására is alkalmas.

 

Óperenciás

Tündérkert mögött-fölött áll az Óperenciás nevű nádtetős ház, ahol a földszinten 3 szoba található, összesen 14+3 férőhellyel, fürdőszobákkal. Itt helyezkedik el a nyári melegben is hűvös, tágas ebédlő hosszú asztallal és a konyha, valamint a Fabrika, minden alkotó és kézműves tevékenység színhelye.

Az emeletre érve a Mesenappali cserépkályhájának padkáján mesét is lehet hallgatni. Ezen kívül 4 szobában 8+1 fő számára jut alvóhely. A galérián is van egy közös játékra, mesélésre alkalmas sarok.