A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekért
Bemutatkozunk

Munkánk alapja a mesélés, amelyet a művészeti nevelés eszközeivel egészítünk ki. Munkánkkal minél több gyermeket szeretnénk hozzásegíteni ahhoz, hogy igazi esélye legyen egy kiteljesedett, boldog életre.

Hisszük, hogy minden gyerek mesehősnek születik, azonban ahhoz, hogy céljait elérje, a népmesék tanítása szerint: meg kell találni az „aranyhajszálat”, amely rejtett, még szunnyadó belső erőforrásaikhoz vezeti. Mindez még nem elég, hosszú az út, mire mozgósítva minden erőforrást, kiállva minden próbát, célba ér a hős. Ez a valóságban is gyakran évekig tartó, olykor évtizedes folyamat.

A népmesék évezredek tudását, generációk tapasztalati esszenciáját rejtik. Ehhez a kincshez mesehallgatás közben mindenki hozzáférhet. Ezért mesélünk kicsiknek és nagyoknak, gyermekvédelmi gondoskodásban és családokban élő gyerekeknek egyaránt.

Alapítványunk 2014 januárjában azt a célt tűzte ki maga elé, hogy széleskörű összefogással egy különleges védőhálót von a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek köré. Ez a háló az együtt töltött minőségi időre, a folyamatos jelenlétre, a szaktudásra, tartalmas emberi kapcsolatokra, személyre szabott figyelemre és bizalmi viszonyra épül. Ennek megteremtésén együtt dolgoznak a Meseközpont Alapítvány és a programban résztvevő gyermekotthonok munkatársai, a segítő szakemberek, az önkéntesek és az egyetemi hallgatók.

 

Önkéntes mesélőink heti rendszerességgel járnak mesélni a gyermekotthonokba. Az esti mesélés mindig élőszavas mesemondást jelent, amely valóban sötétedéskor, pizsamába öltözött gyerekeknek és kamaszoknak hangzik el, gyertyafény mellett. A szertartás elemei állandóak, a gyerekek és a mesélő számára is megtartó erőt jelentenek. A Meseközpont Alapítvány önkéntes mesélői minden esetben a gyerekek irányába elkötelezett, a mesemondás és a mesepedagógia területén is képzett, gyakorlott szakemberek.

Az első három év tapasztalatai arról győztek meg bennünket, hogy Alapítványunk csak akkor tud hosszú távú és hatékony segítséget nyújtani a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek, ha a nyári turnusok mellett belépünk a mindennapi életükbe, és az őket sújtó számtalan nehézségben könnyítjük meg hétköznapjaikat.

Mindezt többek között az őket körülvevő szakemberek bevonásával tartjuk megvalósíthatónak.

Munkánk nemcsak a paloznaki Meseközpontra korlátozódik, rendszeresen találkozunk a gyerekekkel gyermekotthonokban, általunk szervezett, de különböző módszerekkel fejlesztő-segítő- tehetséggondozó programokon, vagy a táborok folytatásaként az egyes csoportok közösségépítő és megtartó mesés alkalmain, Budapesten a Meseközpont Irodában.

A Meseközpont Alapítvány különböző helyszíneken, különböző egyetemek, főiskolák hallgatóinak is biztosít gyakorlati lehetőséget. Önkéntesként segítik munkánkat az ELTE PPK, az ELTE TÓK és az NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatói. Gyakorlóhelyként legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy mintát adjunk arról, hogyan lehet élővé tenni a gyermekotthonokban, az intézményes nevelés színterein (bölcsődében, óvodában, iskolaában) és családok hétköznapjaiban a mesélést, a mesepedagógia személetét és gyakorlatát. Bevonjuk hallgatóinkat is a paloznaki és a budapesti mesés munkába éppúgy, mint gyermekotthonokban folyó hétköznapi életbe, részt vesznek szakmai napjainkon, könyvbemutatón, családi mesenapon, képzéseinken.

2014 óta minden programunk hosszú távú, 3-5-7-10, vagy még annál is több évre tervezett, folyamatos kapcsolatra építő, elsősorban budapesti, Pest, Veszprém, Borsod megyei nevelőszülőknél, gyermekotthonokban és családban élő gyerekek, és az őket nevelő szülők, nevelők számára.

Fontosnak tarjuk a megalapozott, gondosan előkészített, valódi integrációt, táboraink, családi mesés alkalmaink, fejlesztő és tehetséggondozó programjaink egy része családból jövő és gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek és felnőttek számára is nyitott.

Képzéseink országszerte és országhatárokon túl szólnak gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, szülőknek, és minden mese-pedagógia-gyermekvédelem iránt érdeklőnek. (Erről részletesen a képzéseink menüpontban tájékozódhat.)

Programjaink és munkatársaink abban segítenek, hogy minél több gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyereknek nyújtsunk és teremtsünk felszabadult örömteli pillanatokat, felejthetetlen élményeket, teljes érzelmi és fizikai biztonságot, egyénre szabott figyelmet, és megtartó-összetartó közösségeket. Mindezek segítségével, reményeink szerint, egyre többen tudják átlépni a felnőtté válás küszöbét úgy, hogy valódi esélyük legyen egy kiteljesedett, boldog életre.