Meseközpont Paloznakon

Meseközpont – Paloznak

Paloznak a Balaton-felvidéken, Csopak tőszomszédságában terül el. A Meseközpont ennek a Hild-díjas falunak a határában épült. A kétszárnyú kapun belül egy hektárnyi területen állnak az épületek, van veteményes- és fűszerkert. Sok a termő gyümölcsfa; szőlő, málna, eper és ribizli is szüretelhető. A felsőkertben fehér kövekkel kirakott patak és tavacska található.

A telken három nagy épület áll.

Tündérkert

A Tündérkert nevű épületben a földszinten egy tágas fogadóhelység, irodák és orvosi szoba található.

Az emeleten a „Babzsákos”-ból szinte az egész Balaton látható. Ebben a teremben kényelmesen lehet játszani és beszélgetni.

 

Óperenciás

A Tündérkert mögött-fölött áll az Óperenciás nevű nádtetős ház, ahol a földszinten 3 szoba van, összesen 14+3 férőhellyel, fürdőszobákkal. Itt helyezkedik el – a nyári melegben is hűvös – ebédlő és konyha, valamint a Fabrika, minden alkotó és kézműves tevékenység színhelye.

Az emeletre érve, a Mesenappali cserépkályhájának padkáján mesét is lehet hallgatni. Ezen kívül 4 szobában 8+1 fő számára jut alvóhely. A galérián is van egy közös játékra, mesélésre alkalmas sarok.

 

Madárház

A Tündérkert és az Óperenciás között félúton áll a Madárház és a Röpde. Sok-sok madár csipog, csivitel, rikoltozik, búg a falak és a kerítés mögött. Odabent szabadon repdeső, sétálgató madarak fogadják a csendes és figyelmes látogatókat. Pintyek, nimfa és hullámos papagájok, kanárik és gyémántgalambok, fürjek népesítik be a teret. Látható, hogyan etetik egymást, hogyan udvarolnak, védik a fészküket. Ha kellő tisztelettel-szeretettel- figyelemmel fordulunk a madarakhoz, előfordulhat, hogy a tenyerünkre, vagy a vállunkra szállnak.