Mesés programok

Bár alapítványunk fő célja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek támogatása és mesékkel való megismertetése, azonban a felnőttekről és a családban élő gyerekekről sem feledkezünk meg. Szeretnénk, ha minél több gyerek eljuthatna a Világszép Alapítványba, és megismerkedhetne a mesehallgatás csodájával, ezért időről időre megnyitjuk a Központ kapuit érdeklődők, óvódás és iskolás csoportok, családok előtt is.

A paloznaki Meseközpont rendszeresen otthont ad, minden gyerek és felnőtt számára nyitott mesés programoknak, amelyek középpontjában a mese, az élőszavas mesemondás áll. Mesélőink nagy szeretettel mesélnek, énekelnek, mondókáznak gyerekeknek és felnőtteknek, mindig az adott korosztályra szabva a programot.

Meseest felnőtteknek

A mesemondás hagyományosan nem gyerekműfaj volt. Ezer éven át felnőttek meséltek felnőtteknek, a közös együttlétek során. Meséltek szomszédokról, falubeliekről, királyokról, és sárkányokról, kacagtak vagy sírtak magukon és egymáson, egy-egy jó mesélő ajkán pedig a népmesék továbbformálódtak a mesehallgatók, a közösség szíve, lelke és kedve szerint.

Felnőtteknek szóló meseestjeinkkel ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni. Hiszünk abban, hogy az ember közösségi lény, és a történetmesélés, a „rólunk-nekünk szóló” történetek megosztása univerzális emberi igény. A népmese közösségteremtő és -megtartó erejével a csodás tájak és történések között is a legvalóságosabb valóságba visz, és ha sűrű, sötét erdőben járnánk, akkor is reményt ad.

A népmese a lelket erősíti, segít legyőzni a gondokat, a mesékkel együtt könnyebben megküzdhetünk a nehézségekkel. A népmese a minket körülvevő természeti  és a láthatatlan világról, az emberi közösségekről, az együttélés szabályairól is pontos képet ad. Segít megválaszolni a kérdést: ki is vagyok, miért vagyok én ezen a világon? Mesehallgatás közben, éppúgy, mint a valóságban, mindannyian végigjárhatjuk a hős útját.

Aki nem hiszi, járjon utána! 

Családi mesedélután

A Meseközpont munkájának egyik alapja, hogy továbbadhassuk a népmeséket. Célunk, hogy nem szó szerint, ám a mesei rendet megtartva, élőszóval ismerjék meg a gyerekek a meséket. Ilyenkor újra és újra megtapasztalhatják a mesélés közösségteremtő erejét, a varázslatot, amelyben mesemondó és mesehallgató együtt lélegzik, és mindenki végigjárhatja a mesehős útját. A mesehallgatás, közös mondókázás, éneklés élményével szeretnénk megajándékozni minden gyereket, akit szülei, nagyszülei elkísérnek ezekre az alkalmakra. Reméljük, hogy minél több gyereknek része lehet ebben a – régen még természetes, ám mára szinte teljesen elfeledett – közösségi élményben, ezért rendszeresen szervezünk családi mesedélutánokat, amelyeken a gyerekek számára válogatunk a népmesék kincstárából.

Tapasztalataink szerint, korosztályonként és egyénileg is változó, hogy ki-ki mennyi ideig hallgatja szívesen a mesélést. Éppen ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy ha a gyerekek elfáradtak, éhesek, szomjasak, nyugodtan menjenek át velük együtt egy másik térbe, ahol kedvükre alkothatnak, rajzolhatnak, vagy a kertbe, ahol bukfencezhetnek, sétálhatnak, futkározhatnak.

 

Pünkösdi Mesenap

Minden évben pünkösd hétfőn rendezzük meg a pünkösdi Mesenapot, amelynek során a paloznaki Meseközpont minden zegzuga megtelik gyerekekkel és felnőttekkel. Az egész országból érkeznek vendégek a rendezvényre, amely több helyszínen minden korosztály számára kínál programokat. Mesélünk a legkisebbeknek rövidke meséket és mondókákat, egyre hosszabbakat a nagyobb gyerekeknek, és nagy-nagy tündérmeséket, kamaszoknak és felnőtteknek.

A Madárház is látogatható ezen alkalmak során. A folyamatosan induló vezetett csoportok izgalmas titkokat tudhatnak meg a madarak életéről, költési, étkezési szokásairól, párválasztási, udvarlási rituáléiról, a fiókák felcseperedéséről.