Táborok

A nyár a táborok jegyében telik a Meseközpontban. Korosztályok és érdeklődési kör szerinti csoportokban érkeznek a gyerekek a 4-8 napos turnusokba. A tábori napok menetében kulcsszerepet kap a mese (és kisebb gyerekekkel a mondóka): minden napot mesével nyitunk és zárunk, amely csodás közösségi élmény, megnyugtató napvégi rituálé és egyben a közös munka alapjai is lehet: a mindenki által meghallgatott-megismert történetek tovább élnek a tábori programokban. A Mesenappaliban meggyújtjuk a gyertyát, kényelmesen elhelyezkedünk, megosztjuk egymással a nap legfontosabb eseményeit, és meghallgatjuk a mesét (vagy néha, a csoport kérésének megfelelően meséket). A mesével a szívünkben térünk nyugovóra egy-egy élményekkel teli nap végén.

A tábori programokban a mesét kiegészítve fontos szerepet kap a művészeti nevelés, a mozgás, a közös éneklés és tánc, a dráma, a kézművesség, a szabad játék a természetben. A gyönyörű birtok, a gazdag kert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nagyváros forgatagából kiszakadva új kapcsolatot tudjanak kialakítani az őket körülvevő világgal, újra felfedezzék a növényeket és állatokat, a vizet és a levegőt. A madárház fontos pillére a tábori programoknak, az elcsendesedés helyszíne, míg a kert és a patak, a Balaton önfeledt játékra, sok-sok mozgásra teremt lehetőséget.

A napok rendjét adó étkezéseket mindig közösen költjük el, egyetlen hosszú asztalt ül körbe a tábor összes lakója. A hűvös ebédlőt ilyenkor megtölti a gyerekzsivaj, az együtt étkezés kiveszőben lévő rítusának ereje pedig összekovácsolja a csapatot.

Az egyes táborok szakmai programja az érkező gyerekcsoportra szabott, gondosan megtervezett ám rugalmasan alakítható munkaterv. A táborban részt vevő felnőttek, táborvezetők, szervezők és önkéntesek minden esetben a gyerekek előtt legalább egy nappal megérkeznek a Meseközpontba, hogy felkészülten várják a csoportot. A napokat megbeszéléssel kezdjük és zárjuk, minden esetben alkalmazkodva a csoport aktuális igényeihez és szükségleteihez. „Nem szakmai programot valósítunk meg. Gyerekeket szeretnénk felejthetetlen élményekhez juttatni.”

A 2015-ös évben összesen 8 táborban vehettek részt gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek a Meseközpontban.

Paloznapok

Galéria

A 2015. év első tábora a februári „Paloznapok” volt, ahova az otthonokban filmes szakkörre járó gyerekek jöttek el egy kis csapatösszerázó, filmes továbbképzésre. A felvételek készítése és a szabad színpadi játék mellett a gyerekek kézműveskedtek, fociztak, tollasoztak, és sok időt töltöttek a madárházban a madárkák gondozásával, megfigyelésével, szívesen hallgatták – a mesék mellett – a papagájokról, pintyekről szóló történeteket is.

 

Meseiskola

Galéria

A kisiskolás gyerekek számára szervezett tábor célja a betűkkel való barátkozás volt. A betűk mindenhol ott vannak, körülöttünk és bennünk is, fűben, fában, a papírban, a festékben és a testünkben is. Annak megtapasztalása, hogy a betűkkel játszani nagyon élvezetes és izgalmas dolog, nagyon sokat segített a gyerekeknek az iskolai tanulmányik során, sokat oldódott bennük a tanulással szembeni ellenállás.

 

Nevelőszülős családok tábora

Galéria

A nyár első táborába nevelőszülők érkeztek nevelt, örökbe fogadott és vér szerinti gyermekeikkel. A tábori napok során a családok együtt és korosztályok szerinti csoportokban is részt vettek programokon, együtt tölthették a délutánjaikat a Balaton mellett, és egy kicsit megpihenhettek kiszakadva a hétköznapokból. A szülők közös alkotás, bábjátékos gyakorlatok és beszélgetések során kaptak támogatást a gyerekneveléshez, miközben a kisebbek hatalmasakat játszottak és csodálatos dolgokat készítettek.

 

Égigérő fa – Hellowood tábor

Galéria

A gyermekotthonban élő kamaszok csoportja egy igazán különleges alkotófolyamatban vehetett részt a tábor során: a HelloWood csapatának vezetésével, a gyerekek saját elképzelései alapján 6 nap alatt felépítettünk egy Égigérő fa kilátót a telek legmagasabb pontjára, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra. A gyerekek fűrészeltek, festettek és szögeltek, közben szerepeltek, alkottak és játszottak, megismerkedtek a csavarbehajtóval és a harci puszival, és a tábor végén a csillagos ég alatt a saját kézzel felépített Fa tövében hangzott el az utolsó esti mese.

 

Kamaszlányok tábora

Galéria

A női energiák és a művészetterápia volt a két vezérfonala a gyermekotthonból érkező kamasz lányok táborának. A kilenc királynő, a kilenc hercegnő és a Madarász király – a lányok saját meséjének főszereplői – felejthetetlen napokat töltöttek együtt Paloznakon, ahol a kertalkotás, a közös tánc és a szépségszalon mind helyet kapott a programban.

 

Óvodások tábora

Galéria

A legkisebbek a mondókák, ölbeli mesélések, hatalmas szabad játékok és különleges énekes-mondókás foglalkozások körforgásában töltötték napjaikat a Meseközpontban. A reggeli közös napindító mese alapozta meg az együtt töltött időt, amelyhez vissza lehetett kapcsolódni egy-egy alkotás vagy játék során. A természet közelsége, a növények, virágok, gyümölcsök megismerése, illata és íze, a rengeteg szabad levegőn töltött idő, a sok vigyázó, simogató és mondókázó kéz jelenléte tette békéssé és biztonságossá a tábort az apróságok számára.

 

Világszép tábor

Galéria

A nevelőszülőknél élő kamasz gyerekek csoportja az egyik legrégebbi visszatérő vendége Paloznaknak. Az idei évben a Világszép Nádszálkisasszony című mese adta a keretet a közös játékhoz és alkotáshoz – a mese, amelyben a legkisebb királyfi elindul megkeresni a legszebb szépet. Minden gyerek a saját maga számára legszebb szépet igyekezett megfogalmazni, megtalálni vagy megalkotni a tábor során, sok-sok mély beszélgetéssel és hatalmas közös játékokkal töltve az időt. Készült táltosparipa, jártunk álarcosbálban és az Ezeregyéjszaka meséinek világában is, és a csapat minden tagja felejthetetlen élményekkel térhetett haza.

 

Filmes tábor

Galéria

A nyár zárásaként filmes-mesés táborban vett részt a kisiskolás gyerekek csoportja. Mese, alkotás és filmkészítés jelentették a tábori program gerincét, emellett bebarangoltuk Paloznak és Csopak rejtett zugait, és a tábor és egyben a nyár lezárásaként egy fantasztikus fesztivál keretében minden táborozó megmutathatta a saját aranyhajszálát a Babzsákos színpadán.